Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

Toplam Kalİte Yönetİmİ (TKY)

Şirketler sert rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için geleneksel yönetim anlayışlarında radikal bir değişim yapma ihtiyacı duymaktadırlar. Bu ortamda Toplam Kalite Yönetimi, şirketlere artan rekabet koşullarının gereklerini karşılamada etkili bir strateji sağlayan güçlü bir yönetim anlayışıdır.

TKY müşteri odaklı bir yönetim felsefesidir. Organizasyonda her bölüm bir sonra gelen bölümün müşterisi sayılır. Temel amaç hem iç, hem dış müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaktır. Müşteri ihtiyaçları kayıpları ve verimsizliği düşürerek en ekonomik şekilde karşılanmalıdır. Problemlere yaklaşım anlık çözümlerden çok erken aşamada önleme üzerinde odaklanmalıdır.

TKY’nin temellerine baktığımızda, en önemli kavramlardan birinin sürekli iyileştirme olduğunu görmekteyiz. Japonların başarısının ardında yatan faktörlerin başında, ‘kaizen’ olarak adlandırdıkları sürekli iyileştirme kavramı gelmektedir. Kaizen sözcüğü ile ifade edilen, kuruluşun tasarım, ürün geliştirme, proses geliştirme, üretim, kalite, nakliye gibi her alanda sürekli olarak küçük iyileştirmeler gerçekleştirmesidir.

Kaizen’de temel koşul mevcut durumu yeterli bulmayarak sürekli daha ileriye doğru götürmektir. Japonlar Kaizen’i gerçekleştirirken sıçramaların büyüklüğü ile değil, sıklığı sayesinde batıya nazaran daha büyük ilerlemeler kaydetmişlerdir. Aşamaların sık olması, tüm organizasyonun gelişmelerle bütünleşmesine neden olmakta ve sürekli beslenerek tüm çalışanların katılımıyla bir kültür haline gelmektedir.

Kalİte Çemberlerİnİn ve Proses İyİleştİrme Ekİplerİnİn KurulmasI

Bir kuruluşun en değerli varlığı çalışanlarıdır. Farkı yaratanın insan olduğu göz önüne alınarak, motive olmuş, bilgi ile donanımlı ve takım çalışmaları ile sinerjiyi yakalayan bir şirketin her türlü koşulda başarılı olacağı çok açıktır.

Toplam kalite çalışmaların da operatör düzeyine kadar önerilerin geliştirilmesi ve katılımcılığın sağlanmasının yolu, kalite çemberlerinin kurulması ve çalışmalarından geçmektedir. Toplam Kalite anlayışında ancak bir işi yapan geliştirebilir. Bu kapsamda, operatör düzeyindeki elemanlara problem çözme teknikleri öğretilerek yapılan ekip çalışmaları, güçlü bir sorun çözme potansiyeli oluşturacaktır.

Kalite çemberleri verimlilik, kalite artışı yanısıra, yönetim ile çalışanlar arasında sıkı bir bağ oluşturacak ve buda kuruluşunuza takım ruhu ve motivasyon sağlayacaktır.

EFQM Mükemmellİk Modelİne uyum ve Kalİte Ödülü, Yetkİnlİk, KararalIlIk İçİn hazIrlIk

Kalite ödülleri ve bunların değerlendirme kriterlerinin oluşturduğu modeller kuruluşlardaki TKY sürecinin gelişimi ve izlenmesi konusunda etkili araçlardır. Bu modeller günümüzde bir çok kuruluş tarafından TKY uygulamasının çerçevesini oluşturmada kullanılmaktadır. Bunların başında ‘EFQM Mükemmellik Modeli’ gelmektedir. EFQM Mükemmellik Modeli, TKY felsefesinin hayata geçirilmesi için bu felsefeyi somutlaştıran bir modeldir.

Kuruluşların TKY yönünde kaydettikleri mesafeyi ölçmeleri ve değerlendirmeleri, kuvvetli ve zayıf yönlerini belirlemeleri TKY uygulamasının başarısı açısından hayati bir önem taşımaktadır. EFQM Mükemmellik Modeli esas alınarak yapılan ‘Özdeğerlendirme’ TKY konusunda güçlü ve iyileştirmeye açık alanların saptanması için en etkin yöntemlerden biridir.

Uzun yıllardır kalite değerlendiriciliği yapmakta olan uzmanlarımız tarafından EFQM Mükemmellik Modeline uyum ve Kalite Ödülü’ne hazırlık ve başvuru raporlarının hazırlanması konusunda danışmanlık vermekteyiz. Bunun yanısıra, Kalite ödülünün alt aşamaları olan Yetkinlik ve Kararlılık için danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

DanIşmanlIk Hİzmetlerİmİz